Iranul, la un pas de a produce material NUCLEAR fisionabil. „Imaginați-vă o lume în care o teocrație fanatică are acces la rachete nucleare”

Iranul, la un pas de a produce material NUCLEAR fisionabil. „Imaginați-vă o lume în care o teocrație fanatică are acces la rachete nucleare”

„Imaginați-vă o lume în care o teocrație fanatică are acces la rachete nucleare. În mai puțin de două săptămâni, s-ar putea să nu mai fie nevoie”. Așa debutează analiza lui Barak Seener – cercetător senior la Henry Jackson Society, fondator al Strategic Intelligentia și co-prezentator al podcastului The Geo Godfather Wars -, publicată de Times of Israel.

Barak Seener lansează avertismentul după ce Antony Blinken, secretarul de stat al SUA a a spus – vineri, 26 iulie 2024 – că Iranul ar putea produce material nuclear fisionabil în „una sau două săptămâni”.

Dacă afirmația lui Blinken se dovedește a fi corectă, scrie Barak Seener, „acest lucru ar fi dezastruos pentru un Orient Mijlociu care se clătina deja pe marginea unui război regional total”.

Strategia americană prea blândă față de Iran s-a inversat complet. În loc să transforme țara într-o putere regională responsabilă, a alimentat doar agresiunea succesivă a ayatollahilor împotriva democrațiilor occidentale și a aliaților acestora.

SUA mai au o singură opțiune viabilă: să lovească site-urile nucleare ale Iranului și forțele terestre ale Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC).

Acest plan nu poate fi realizat fără sprijinul Israelului. Începând cu data de 7 octombrie, statul evreu a avut sarcina de neinvidiat de a trebui să demonteze gruparea teroristă Hamas din Gaza, încercând în același timp să împiedice ca războiul să se răspândească în Cisiordania și Liban, unde Iranul are bastioane.

Netanyahu și Biden vor să acorde prioritate localizării conflictului, deoarece ambii sunt foarte conștienți de faptul că Israelul nu poate face față unui conflict pe trei fronturi.

Din păcate, Iranul este, de asemenea, conștient de acest fapt, motiv pentru care scopul final este de a crea o umbrelă nucleară pentru grupările teroriste și alianții Iranului din vecinătatea Israelului”, avertizează Barak Seener în analiza publicată de Times of Israel.

„Khamenei, liderul suprem al Iranului, copiază din manualul lui Putin”

Avantajul geografiei naturale a Iranului, cu munții săi înalți și accidentați, înseamnă că Republica Islamică își poate permite să se izoleze și să își proiecteze influența în regiune.

Cea mai recentă iterație a acestui lucru este strategia de „unificare a arenelor”, continuă Barak Seener, „care ar vedea nașterea unei axe pro-iraniene în Yemen, Irak, Liban și Gaza”.

Inutil să spun că dezmembrarea acestei axe va fi aproape imposibilă dacă Iranul își realizează ambițiile nucleare. 

Khamenei, liderul suprem al Iranului, copiază din manualul lui Putin. Rusia și-a exercitat de mult timp amenințările cu privire la capacitățile nucleare pentru a descuraja o mai mare implicare a Occidentului în Ucraina. Situația replicată în Orientul Mijlociu ar fi, pe scurt, dezastruoasă.

Israelul ar trebui să adopte tactici de luptă mai coercitive, lăsând țara puternic slăbită din punct de vedere militar.

Principalul motiv de îngrijorare colectivă este Hezbollah, organizația teroristă șiită libaneză. Potrivit ONU, ei sunt cel mai puternic grup non-statal înarmat din lume, deținând aproximativ 50.000 de luptători și 150.000 de rachete, dintre care una, o rachetă de fabricație iraniană cu un focos de peste 50 de kilograme de explozibil, a lovit un teren de fotbal pe Înălțimile Golan, ucigând o duzină de copii și adolescenți și sporind și mai mult posibilitatea, care se profilează de luni de zile, a unui conflict total între Liban și Israel.

Nu este nevoie de un mare salt de imaginație pentru a vizualiza cât de încurajat va deveni gruparea Hezbollah sub protecția unei umbrele nucleare iraniene”, mai scrie Barak Seener.

„Scopul politicii externe americane ar trebui să fie destabilizarea Iranului”

Israelul nu reușește să facă regimul iranian responsabil pentru acțiunile maligne ale surogatelor sale – Hamas, Hezbollah, Houthi – și să riposteze prin atacuri directe asupra pământului iranian.

În schimb, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) preferă să efectueze lovituri aeriene asupra „împuterniciților” iranieni și să împiedice Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene (IRGC) să stabilească o bază militară la granița cu Siria.

Este posibil ca această abordare blândă să fi împiedicat războiul pe termen scurt, dar înseamnă, de asemenea, că provocările Iranului nu se confruntă cu consecințe tangibile.

Probabil că cel mai grav exemplu în acest sens a fost negarea inițială a SUA că Iranul ar fi fost arhitectul din spatele atacurilor din 7 octombrie. Scopul politicii externe americane ar trebui să fie destabilizarea Iranului, pe plan intern și în străinătate. În schimb, s-au forțat pe ei înșiși și pe Israel să facă un război din umbră, în timp ce Iranul dezvoltă focoase nuclear.

Acest status quo nu poate continua. Dacă dominația regională a Iranului nu este anulată, haosul în Orientul Mijlociu va fi inevitabil”, încheie Barak Seener.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Putin, despre situația din ORIENTUL MIJLOCIU, în timpul întâlnirii-fulger cu Bashar al-Assad, președintele Siriei: „Tinde să se înrăutățească”

Un „Plan Marshall” pentru Gaza: „Israelul trebuie să ofere o alternativă, nu doar să învingă HAMAS”

Noi informații-șoc despre atacurile HAMAS din 7 octombrie 2023: „Armata israeliană a fost ORBITĂ de succesul din 2021 împotriva grupării islamiste”

Noul președinte al Iranului poate îndepărta Teheranul de Moscova? „Nu are spațiu de manevră, alegătorii vor schimbarea, ELITA conducătoare se opune”

Operațiunea „Outstretched Arm” | Israelul a lovit „pe furiș” în Yemen, cu temutele F-35 Adir: „Tehnologie STEALTH de ultimă generație”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Forțele Aeriene Ucrainene pot ridica în aer doar trei avioane F-16!
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Noi impozite luate în calcul de Guvern. Ciolacu, enervat pe miniștri
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Vedeta care a apelat la MAME-SUROGAT pentru a avea copii! De ce a ales să...
Noi imagini filmate înainte de accidentul din Pantelimon. Tinerii din Logan ar fi făcut schimb...
S-a dat alarma! Gheorghe Șerban a dispărut de duminică. Poliția face apel la populație pentru...
Câți bani oferă celelalte țări sportivilor care se întorc acasă cu medalia de aur de...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
Proteste în Venezuela după victoria contestată a lui Maduro la alegeri
CEVA de pe PLANETA noastră creează OXIGEN ÎNTUNECAT! Ce este acesta?
Dezvăluire cumplită despre Traian Băsescu. Suferința fost mare
CFR, nou regulament pentru călători. Personalul feroviar te poate da jos din tren imediat
Insula Iubirii sezon 8, 29 iulie 2024. Ce a spus Andrei după ce a văzut...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Bucureștiul rămâne în top 10 orașe din lume cu cea mai mare viteză la internet...
BANCUL ZILEI. Bulă o sună pe doamna profesoară și o întreabă: -Vă merge frigiderul?
Cum reușesc magazinele să vândă hainele uzate?